Fenék fájdalom

A végbélfájdalom okai

Kezdőoldal » Aktuális » Fájdalom a farizom környékén és lábzsibbadás?

fenék fájdalom

Fájdalom a farizom környékén és lábzsibbadás? Fájdalom a farizom környékén, lábzsibbadás?

fenék fájdalom

Ha Ön hasonló tüneteket észlel - akár akut vagy akár régóta fennálló- és orvosról, orvosra járva sem derül fény a probléma okára, kérem, engedje meg, hogy ejtsek néhány szót az úgynevezett piriformis szindrómáról. A piriformis szindróma az alagút szindrómákhoz tartozó jelenség.

Lényege, hogy szervezetünkben az izmok, ínak, csontok által határolt területeken un.

Ezen alagutakban futnak a szervezetünket behálózó erek és idegek. Izomrendszerünk egyik alkotója a kis körte alakú piriformis izom musculus piriformismely mindkét oldalon mélyen a farizmok alatt a keresztcsontról a fenék fájdalom tomporához fut.

fenék fájdalom

Feladata az alsóvégtagok csípőből indított kifelé forgatása. Ezen izmok alatt fut szervezetünk legnagyobb idege az ülőideg.

Az ülések fájdalmának kiropraktikus kezelése

Ha ez az izom valamilyen hatásra zsugorodik, nyomást gyakorol az ülőidegre és megjelenik a farba, alsóvégtagba kiterjedő fájdalom, zsibbadás. A panaszok jellegét és tünettanát illetően az ágyéki gerincből eredő betegségek megjelenési formáihoz nagyon hasonló, ezért ritkán diagnosztizálják.

fenék fájdalom

Orvoshoz fordulva, a tünetek elmondása szerint gyakran gerincsérvre gyanakszanak a porckorong kitüremkedése miatt nyomja a kilépő ideggyököt. A kettő között azonban van némi különbség, ám érdemes képalkotó vizsgálatot MRI, CT végezni, hogy valóban meggyőződjünk a tünetek okáról.

  • Piriformis szindróma és kezelési lehetőségei - Dr. Zátrok Zsolt blog
  • Narancs ízületi betegség esetén
  • Piriformis szindróma - Neurológiai Központ

A gerincsérv elsősorban a deréktájon jelentkezik először és a későbbiekben találkozhatunk az alsó végtagba megjelenő éles, szúró, villámcsapás szerű fájdalommal. A piriformis szindrómához általában nem kapcsolódik deréktáji fenék fájdalom, a fájdalom rendszerint a far fenék fájdalom kezdődik és a comb hátsó részén fut végig, akár kiterjedhet egészen a lábujjakig is.

fenék fájdalom

Jellemző lehet még a keresztcsonti fájdalom, ülés nehezítettség, egyoldali érzészavar az alsóvégtagban stb. A szindróma kiváltó okai: piriformis izom zsugorodása- hátterében gyakran más izmok gyengesége áll farizmokígy rákényszerítve, hogy végezze el a gyengült izmok feladatát. A következő nyújtó gyakorlatok otthon is egyszerűen elvégezhetők az izmok egészsége érdekében.

fenék fájdalom

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy milyen állapotban van a piriformis izmunk, tegyük a következőket:.

Fontos információk