Keresztszalag húzódás. Térdszalag sérülések, keresztszalag szakadás, oldalszalag szakadás

Keresztszalag-szakadás 2 fajtája, 6 oka, 5 tünete és 5 kezelési módja

Térd hátsó keresztszalag sérülés LCP Sportorvos. Közlekedési baleseteknél is gyakori, a műszerfal ütése következtében történhet.

Belső meniscus sérülés

A térd keresztszalag sérülései súlyos sérülések, mivel az ízület passzív stabilizátorai károsodnak. Legtöbbször a küzdősportokban, valamint labdarúgásban, jégkorongozásban, kézilabdában, kosárlabdában, rögbiben és a sílesiklásban fordulnak elő.

Motorsportoknál, esetleg küzdősportoknál karate, kick-box gondolni kell rá.

keresztszalag húzódás kenőcs és gélek ízületi fájdalmak kezelésére

Klinikum és teendő szempontjából az LCA-val megegyezik. A sérülés kialakulása A térdízület szalagsérülései főleg az ellenféllel keresztszalag húzódás ütközés következtében, de csavarodó és egyéb mozdulatok hatására is létrejöhetnek, ha azok meghaladják a normál mozgáshatárokat.

Melyek a térdszalag szakadás tünetei?

keresztszalag húzódás A térdízület különböző szalagjai együttműködnek a térd stabilitásának fenntartásában, és minél nagyobb erőbehatások érik az ízületet, annál nagyobb a szalagok sérülésének mértéke.

Általában kombinált sérülések fordulnak elő az keresztszalag húzódás következtében, és minél komolyabb az ütközés, annál súlyosabb és komplikáltabb a sérülés.

Tünetek, a sérülés súlyossága A térdízület a sérülés után legtöbbször perceken vagy néhány órán belül megduzzad, a duzzanat múltával instabilitás észlelhető vizsgálattal. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs.

Koós Zoltán. Az egyik leggyakoribb térdsérülés az elülső keresztszalag sérülése. Leggyakrabban a térd csavarásos mozdulatait igénylő sporttevékenység, pl. Az esetek kb. Hogy a sérült térd visszanyerje teljes funkcióját, ahhoz műteti kezelésre lehet szükség a sérülés súlyosságától és a sérült személy életmódjától függően.

Későbbiekben a térdízület — ellentétben az LCA-sérüléssel — általában nem instabillá, hanem fájdalmassá válik. A mozgáskorlátozottság mértéke a fájdalomtól és duzzanattól függ.

Helyszíni ellátás, elsősegély A sérült végtag felpolcolása, hűtése jegelés, jégzselérugalmas pólyázása a duzzanatot és fájdalmat csökkenti.

Horváth Balázs, általános orvos A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki, leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Ismerje meg a térd felépítését és a térdsérülések kezelési lehetőségeit!

Tehermentesítés lehetőség szerint mankózás hasznos. A sportterhelést nem szabad folytatni.

Orvosi tevékenység Fizikális és stabilitás vizsgálat, rtg, esetleg Vidio artrózis kezelés, egyéb műszeres vizsgálatok KT szükség esetén.

Kezelés Konzervatív vagy műtéti, műtét esetleges idejének megválasztása, gyógyszerek és fizioterápiás módszerek kiegészítésképpen.

keresztszalag húzódás gyakorlatok a kéz könyökízületeinek fájdalmára

Rehabilitáció Bemozgató és erősítő torna, proprioceptív tréning. Megelőzés Prevenciós proprioceptív tréning, fémpántos térdrögzítő, alapos bemelegítés. Megjegyzések Ritkábban javasolt műtét, mint LCA szakadás esetén. A beültetendő szalag graft anyaga legtöbbször saját anyag, ritkán kadaver, keresztszalag húzódás szintetikus nagyon ritkán indokolt!

Keresztszalag-szakadás áttekintés

A műtét sportolóknál sem feltétlenül szükséges, az LCA-pótlásnál lényegesen nehezebb, ritkább, kevesebb jó eredménnyel járó beavatkozás. Műtét után minimum 6 hét speciális rögzítés indokolt. Tehermentesítés hét is lehet.

keresztszalag húzódás lábfej zúzódás gyógyulási ideje

Korai visszatérés és rehabilitáció hiánya növeli az újrasérülés veszélyét.

Fontos információk